Over

peter

Over Peter Hagenaars

Peter is geboren te Bergen op Zoom op 23 januari 1939.

Studie’s o.a. middelbaar en hoger kunstonderwijs aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en in Sint Niklaas te België.

In 1993 het besluit genomen om het bedrijfsleven, waarin hij 35 jaar als reklameschilder en illustrator werkzaam was, vaarwel te zeggen en zich definitief te wijden aan de schilderkunst.

Gebruikte technieken zijn olieverf op doek in landschappen, havenzichten, portret en stillevens. De grenzen zoeken tussen figuratief en non-figuratief.

Het licht beschouw hij als de belangrijkste factor in zijn werk het beheerst de vorm en de kleur.

De herkenbaarheid is van een veel minder belang, zelfs bij het portret, de picturale kwaliteit is een veel hoger streven.

Een schilderij moet op de eerste plaats naar zichzelf verwijzen.

Het landschap of havenzicht als herkenbaar geabstraheerd tot een ruimtelijk vlakkenspel. Ik geloof dat je ter plaatse moet zijn geweest, om de sfeer te kunnen voelen en vatten.

Dit gebeurt aan de hand van schetsen, meestal in aquarel en van foto’s die ik maak. Zo zal een aquarel gemaakt in de natuur ook meestal realitisch zijn en minder abstract.

Abstraheren kan makkelijker in het atelier plaatsvinden. Op het atelier voel ik mij vrijer om dingen te veranderen, ze naar mijn hand te zetten, buiten word ik teveel afgeleid door dingen om mij heen.

In het atelier verlies je het contact met het figuratieve en moet de verbeelding meer werken.

De wereld buiten levert ideeën en vormen maar dan komt de taak om ze in een abstracte vorm te gieten. De grens vinden tussen figuratief en non-figuratie is mijn streven.

Ik laat mij leiden door de regenboog. De regenboog is ook mijn symbool om uit het drukke leven te ontvluchten en ziel en zaligheid te vinden.

Regenboogkleuren interpreteren kan ons een levendige reis naar een dieper begrip van de kracht van de regenboog geven.

 

Website’s waarop verschillende werken te zien zijn:

website-met-werken-1
en

website-met-werken-2